Számlázó programok online adatszolgáltatása (SZONDA)

Tisztázzuk, a "számlázó programok online adatszolgáltatása" 2018 július 1-től lesz kötelező. Nevezzük SZONDA-nak.

Tisztázzuk, a "SZONDA" bevezetésével nem szűnik meg a kézi számlázás, mivel ez arra egyáltalán nem vonatkozik.

Tisztázzuk, az "online számla" és az "online számlázás" pontatlan kifejezés a "számlázó programok online adatszolgáltatására". Az on-line jelentése: vonalban. Az online számlázó program az internetről használt számlázó programot jelent. Az adatszolgáltatás az online és nem online számlázó programokra egyaránt vonatkozni fog. Ráadásul az adatszolgáltatás valójában nem lesz teljesen online, mivel elég lesz 24 órán belül kell leadni.

Tisztázzuk, a "SZONDA" csak a legalább 100 ezer forint áfa tartalmú kimenő számlákra vonatkozik.

Tisztázzuk, a "SZONDA" és az áfa bevalláshoz tartozó belföldi összesítő jelentés kapcsolatát.
2018 július 1-től a belföldi összesítő jelentés 1 millió forint helyett a 100 ezer forint áfa tartalmú számlákra fog vonatkozni.

Tisztázzuk, a "SZONDA" csak a kimenő számlákra vonatkozó belföldi összesítő jelentést váltja ki. Feltehetően. Tehát csak a számlázó programot használóknak segít, a kézi kimenő számlák adatait ugyanúgy le kell adni, csak ekkortól 100 ezer áfa tartalom esetén. A leadandó adattartalom feltehetően ugyanaz lesz mint eddig.

Tisztázzuk, a bejövő számlákra vonatkozó belföldi összesítő jelentést továbbra is meg kell tenni. Mint ismert az egy partnertől egy bevallásban összevontan 100 ezer forint áfa tartalom esetén kell majd megtenni. Nem a teljes számla tartalom kell, hanem továbbra is csak ezek:
• Kibocsátó adószámának első nyolc számjegye
• Áfa alapja
• Áfa összege
• Számla sorszáma
• Teljesítés dátuma (ennek hiányában a számla kelte)
A 2018. július 1-jén hatályba lépő jogszabály alapján az adózóknak lehetőségük lesz lekérdezni a számla kiállítóként és számla befogadóként az adatszolgáltatással érintett számláikat. Így az adóhivatali rendszeren keresztül megnézhetik, hogy a partnereik milyen számlákról küldtek adatszolgáltatást, melyeknél ők voltak a vevők. Ez a felület lehetőséget fog adni az adózók részére, hogy a belföldi összesítő jelentésüket könnyebben előállítsák.

A rendelettervezet szövege innét letölthető:
http://www.kormany.hu/download/2/1a/11000/szamla.zip#!DocumentBrowse

Egy adóhivatali cikk ebben a témában innét letölthető:
http://nav.gov.hu/data/cms439900/CzondorSzabolcs_Szamlazoprogramokadatsz...

Tags: