Negatív végösszegű számlák problémája.

A NAV online számla 2.0 számla-adatszolgáltatás a negatív végösszegű számlákra figyelmeztetést ad. Ez sokakat érint, mert bevett gyakorlat az u.n. jóváíró számla. Főleg a göngyölegek visszáruzásánál alkalmazzák, de reklamáció vagy bármely más ok miatt visszavett áruknál is gyakori.

Mondhatnám, hogy korrekciós számlával kell ezt lerendezni, de a göngyölegek esetében nem azonosítható be az eredeti számla, következésképp nem tudjuk korrigálni sem.

Egyik ügyfél küldött még 2018-ban egy levelet a NAV-nak a göngyöleg visszavételéről és a válaszban ez is szerepel:

"A visszaszállított göngyöleg értékéről az Áfa tv. 168. § (2) bekezdése szerint helyesbítő számlát kell kibocsátani, amelyben hivatkozni kell az eredeti számlára, vagyis arra az alap-értékesítésről készült számlára, amelyben a kiszállított göngyöleg szerepelt.
Amennyiben nem tudják beazonosítani a visszavitt göngyölegek értékesítésére vonatkozó számlákat —, elfogadható az a megoldás, hogy a legutolsó, visszaszállítással még el nem számolt göngyöleget is értékesítő másik számla sorszámára hivatkoznak. Amennyiben a visszaszállított göngyölegek mennyisége miatt egy számla ehhez nem elegendő, akkor időben visszafelé haladva a soron következő számla sorszámára vonatkozóan kell a hivatkozási kötelezettségnek eleget tenni."

Nézzük a visszáru problémát. Én magam is széltében hosszában terjesztettem, hogy nem mínuszos jóváíró számlával (vagy számla tétellel) kell megoldani a visszárut, hanem korrekciós számlával. Erre jött egy olyan információ, hogy az adóhivatal nem fogadja el a korrekciós számlát, hanem az áru visszaszámlázását követeli meg. Egy lentebbi cikkben írtam ezt: http://www.betasoft.hu/node/725
Eszerint, ha az áru már a vevő tulajdonába került, akkor neki kell visszaszámláznia és nem fogadhat el korrekciós számlát. A két lehetőség között a "tulajdonába került" a kulcsszó.

Úgy tűnik minkét esetben a visszaszámlázás a jó megoldás, persze csak ha a "tulajdonába került".

Minden negatív végösszegű számlára a figyelmeztetések már jönnek:
"Eredeti számla összege nem lehet negatív."